Spring naar de inhoud

Netwerk Ondernemen lanceert innovatie accelerator TRIBO en kondigt partnership met IXL Center aan

Pers

Antwerpen, 24 november 2022 – Met hun nieuwe spinoff TRIBO brengt Netwerk Ondernemen innovatieprofessionals in corporate bedrijven dichter bij internationale startups en scale-ups, alsook gerenommeerde universiteiten wereldwijd. Zo helpt TRIBO hen sneller te schakelen en zet het de poort open naar meer innovatie. Om dit te verwezenlijken treedt TRIBO ook in een nauw partnership met IXL Center.

Netwerk Ondernemen lanceert TRIBO, Gert Gijbels CEO van TRIBO

“De naam TRIBO komt voort uit het tribo-elektrisch effect. Dat is de elektrische lading die vrijkomt uit twee ongeladen voorwerpen wanneer die door wrijving met elkaar in contact komen. En het is exact die vonk die ook wij willen zijn wanneer het over de relatie tussen corporates en startups, scale-ups of universiteiten gaat. Een vonk die overslaat in een mooi innovatieproject,” vertelt Netwerk Ondernemen-oprichter Gert Gijbels.

TRIBO kwam voort uit enkele eerdere initiatieven binnen Netwerk Ondernemen. Daar merkte Gert algauw de mooie synergie die ontstaat wanneer je groeibedrijven samenbrengt met gevestigde bedrijven. “Onze eerste corporate innovatie-initiatieven ontstonden al een goede zes jaar geleden, toen we met Pitchen Voor de CEO founders hun bedrijven aan corporate bedrijfsleiders lieten voorstellen,” vertelt Gert. “Daar kregen we geregeld de vraag van beide kanten of we dit soort samenwerking niet concreter konden maken, door bedrijven en ondernemers samen te brengen rond een specifiek onderwerp. Daaruit zijn dan onze Co-Creation Challenges ontstaan, waarin we gericht uitdagingen waar corporates mee kampen samen met een startup proberen op te lossen aan de hand van open innovation.”

Netwerk van innovatieprofessionals

De Co-Creation Challenges bestaan nog steeds en vormen meteen één van de drie diensten die TRIBO zal bieden aan corporate innovatiemanagers. “Concreet zullen we drie zaken doen met TRIBO,” verduidelijkt Francesco Cilurzo, mede-oprichter van TRIBO.

“De Co-Creation Challenges blijven een belangrijk onderdeel van ons aanbod. Daarnaast bouwen we een netwerk van innovatieprofessionals uit waarin corporate innovation managers aan de hand van peer-to-peer learning elkaar nieuwe inzichten kunnen bieden. Dit doen we met onze Innovation Circles, waarin innovatiemanagers en strategists worden samengebracht rond een specifieke uitdaging in een kleine cirkel van gelijkgestemden waar vertrouwen centraal staat. De eerste sessies zijn alvast opgestart.”

Gert Gijbels: “Het doel is om van elkaar te leren. Vaak merken we dat bedrijven het wiel opnieuw proberen uitvinden terwijl ze eigenlijk gewoon een nieuwe buitenband nodig hebben. Dit soort inzichten krijg je vaak pas wanneer je met gelijkgestemden begint te praten.”

Partnership met IXL Center

Voor hun derde dienst gaat TRIBO een nauwe samenwerking aan met het internationale Center for Innovation, Excellence and Leadership, ofwel IXL Center. Zij laten hun netwerk aan Ivy League universiteiten wereldwijd los op de uitdagingen waar gevestigde bedrijven vandaag mee kampen.

“We zijn zeer trots op deze samenwerking,” vertelt Gert Gijbels. “Via IXL Center kunnen we Belgische bedrijven inpluggen op hun Innovation Olympics. Hierin nemen verschillende topuniversiteiten van over de hele wereld het tegen elkaar op om in sprints van tien weken challenges op te lossen. In het verleden leidde dit al tot iconische resultaten. De eerste suikervrije frisdrank in de US is bijvoorbeeld een uitvinding die uit zo’n traject is voortgekomen en als eerste “diet” frisdrank op de markt verscheen, bijna 30 jaar geleden. Via onze Innovation Olympics kunnen we corporates van strategische input voorzien voor de komende drie tot vijf jaar en komen ze in contact met internationaal toptalent dat binnenkort op de arbeidsmarkt komt.”

Bewezen meerwaarde

De lancering van TRIBO is niet over één nacht ijs gegaan. “We zijn nu toch al twee jaar lang onder de radar aan deze spinoff aan het sleutelen om te verzekeren dat we een maximale meerwaarde kunnen bieden aan zowel gevestigde bedrijven als aan startups, scale-ups en universiteiten,” vertelt Francesco Cilurzo. “Intussen werken we al met enkele klanten samen om hun innovatiekracht een tandje hoger te schakelen, waaronder Agfa Gevaert, Unilin en Schréder. Aan de hand van deze spinoff kunnen we ons nog meer gaan toeleggen op het uitbouwen van een mooi netwerk aan innovatieprofessionals.”

Voor meer informatie over TRIBO en hun uiteenlopende diensten, neem zeker eens een kijkje op hun website. Voor meer details over IXL Center kun je hier terecht.

Over TRIBO

TRIBO is een spinoff van Netwerk Ondernemen, een Coöperatieve Vennootschap met Sociaal Oogmerk (CVSO) waarbinnen ondernemers elkaar belangeloos vooruit helpen. TRIBO helpt gevestigde bedrijven sneller te schakelen en innoveren door een brug te bouwen met startups, scale-ups en universiteiten. Daarnaast is het een netwerk van innovatieprofessionals dat TRIBO op geregelde basis samenbrengt met netwerking evenementen en innovation circles om peer-to-peer learning te stimuleren en een nieuwe kijk te bieden op specifieke challenges van corporates. TRIBO is actief binnen België met klanten als onder andere AGFA Gevaert, Unilin en Schréder.

Meer info: www.tribo.be

Voor vragen en interviewverzoeken

Lazlo Cootmans
Communicatiemanager Netwerk Ondernemen
lazlo.cootmans@netwerkondernemen.be
+32499 62 87 99

Gert Gijbels
CEO Netwerk Ondernemen & Founder TRIBO
gert.gijbels@netwerkondernemen.be
+32486 50 22 02