Spring naar de inhoud

Innovation Circle wil nieuw community platform voor innovatiemanagers zijn

Antwerpen, België – Op dinsdag 18 april gaat de eerste Innovation Circle van TRIBO, de innovatie spin-off van Netwerk Ondernemen, van start in Antwerpen. Dit peer-2-peer concept brengt innovatiemanagers samen in een vertrouwde omgeving, waarbinnen ze hun inzichten en ervaring kunnen delen met elkaar.

Zo’n 90% van de bedrijven voelt de nood om te innoveren, zeker in tijden van crisis. Dat stelt onderzoek van McKinsey & Company uit 2020. Anderzijds voelt slechts 21% van de leidinggevenden dat ze hiervoor de juiste expertise en middelen hebben. Innovatiemanagers moeten daar een antwoord op bieden, zodat het bedrijf kan groeien en competitief blijven in een steeds veranderende markt.

TRIBO Branding-triangle white lines

Nood aan netwerking & community

Stefanie Warreyn is Innovation Lead bij Xerius: “Bij Xerius verloopt innovatie op twee manieren. Enerzijds onderzoeken we continu hoe we de bestaande dienstverlening kunnen verbeteren. Anderzijds – en dat is waar mijn focus ligt – zoeken we naar nieuwe producten en diensten voor zowel bestaande als nieuwe klanten.”

In tegenstelling tot hun collega’s, zijn innovatiemanagers aangesteld om processen in vraag te stellen, vernieuwend te denken en verandering op poten te zetten. TRIBO sprak met meer dan 150 innovatiemanagers uit verschillende sectoren. Daar luidde vaak dezelfde boodschap: innovatiemanagers hebben nood aan netwerking en een community waardoor ze blijvend kunnen leren en innoveren.

Gert Gijbels, CEO van TRIBO en Netwerk Ondernemen, verduidelijkt: “Innovatiemanagers spelen een cruciale rol voor de de competitieve toekomst van het bedrijf, ook al is dit vaak een solo-functie. Als innovatiemanager moet je veel vaardigheden combineren, van project management tot people management en change management. Het is een uitdagende job, waarin de roep naar lerende netwerken en ervaringsuitwisseling groot is.”

Stefanie Warreyn (Xerius) vervolgt: “Er zijn in Vlaanderen niet veel netwerk-opportuniteiten voor corporate innovatie. De focus ligt vooral op start-ups en scale-ups. Bij Xerius willen we onze aanpak blijvend verbeteren. Ervaring uitwisselen met andere bedrijven en eventuele samenwerkingen aangaan kan onze innovatie alleen maar ten goede komen.”

“Er zijn in Vlaanderen niet veel netwerk-opportuniteiten voor corporate innovatie. De focus ligt vooral op start-ups en scale-ups.”

– Stefanie Warreyn, Innovation Lead Xerius

Peer-2-peer platform voor innovatiemanagers

TRIBO ging met deze input aan de slag. “Bij Netwerk Ondernemen brengen we al jaren start-up founders samen in een community. Het idee om hetzelfde te doen met innovatiemanagers van grotere bedrijven, kreeg dus al snel vorm”, zegt Gert Gijbels. “Met de Innovation Circles willen we een platform voor innovatiemanagers bieden om uitdagingen, vraagstukken, ervaringen en twijfels te delen in een veilige omgeving van gelijkgestemden.” De eerste groep gaat van start op 18 april in Antwerpen.

Innovation Circle

Concreet komen leden op kwartaalbasis samen in kleine groepen van 6-8 personen. De bijeenkomst wordt gemodereerd door de experten van TRIBO en focust op de innovatie-uitdagingen waar leden mee worstelen. Meer info krijgen en je inschrijven voor zo’n Innovation Circle, kan hier.

Na enkele testfases in 2022, gaan de Innovation Circles nu officieel van start. Stefanie Warreyn (Xerius) was aanwezig op een van de testgroepen: “Ik vond het heel waardevol om te sparren met concullega’s, en vooral om te ontdekken dat iedereen toch wel met gelijkaardige vragen en uitdagingen kampt. Door deel te nemen aan de Innovation Circle hoop ik verschillende perspectieven te krijgen op uitdagingen waar wij als bedrijf mee worstelen.”

De focus van de Innovation Circle ligt op vertrouwelijkheid, open communicatie en leren van elkaar. Om een veilige omgeving te creëren, verbinden deelnemers zich ertoe om minstens 4 sessies met dezelfde groep te volgen.

Bovendien organiseert TRIBO ook grotere evenementen rond innovatie. Zo krijgen professionals in grotere groep de kans om te netwerken.

“Bij Netwerk Ondernemen brengen we al jaren start-up founders samen in een community. Het idee om hetzelfde te doen met innovatiemanagers van grotere bedrijven, kreeg dus al snel vorm.”

– Gert Gijbels, CEO TRIBO

Over TRIBO

TRIBO is een spin-off van Netwerk Ondernemen en heeft als missie om Europese bedrijven weer op de kaart te zetten als baken voor innovatie. De dienstverlening focust op drie pijlers: bedrijven helpen innoveren in samenwerking met start-ups en scale-ups, bedrijven laten samenwerken met top-universiteiten en community building van en voor innovatiemanagers. Alle programma’s zijn erop gericht om innovatieprocessen van bedrijven te ondersteunen.

TRIBO kan rekenen op het breed netwerk van Netwerk Ondernemen. Ook de jarenlange ervaring van Netwerk Ondernemen in het verbinden van ondernemers en modereren van peer-2-peer learning wordt binnen TRIBO ingezet om bedrijven te helpen in het bouwen van innovatieve partnerschappen.

Deelnemen aan een Innovation Circle?

Stel je meteen kandidaat via onderstaand formulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Prik dinsdag 18 april (13u-17u) alvast in je agenda.